• Ви знаходитесь тут:

  • Головна
  • Новини
  • Традиції Макаренців та досвід В.О.Сухомлинського

Традиції Макаренців та досвід В.О.Сухомлинського

2017-03-29

/Files/images/SDC19808.JPG

Неначе ще вчора учасникиміжрегіонального освітнього проекту « Прекрасні далі манять нас в похід», учні Долинського та Олександрійського районів КЗ «Долинська ЗШ І-ІІІ ступенів №2 ім. А.С. Макаренка Долинської районної ради» та Добронадіївської ЗШ І-ІІІ ступенів подорожували гірськими схилами Карпат, купалися в теплих гейзерах Закарпаття, насолоджувалися красою львівських вузьких вуличок, неповторних храмів Дрогобича, смакували джерельну мінеральну воду Трускавця та Моршина, а вже прийшов час нової експедиції.

Завданнями цієї експедиції було: відвідування Чорноліського лісового урочища, озера – болота Берестувате (єдиного в наших місцях тектонічного походження), вертолітної військової частини 2269, вивчення гідрологічного режиму річки Омельник (правої притоки Дніпра), розвиток в учнів навичок пошуково-дослідницької роботи .

Але найголовніше завдання цієї експедиції, було знайомство з педагогічною спадщиною великого педагога В.О. Сухомлинського, сторіччя з Дня народження якого, ми будемо святкувати в 2018 році.

Подорож до мальовничого селища Павлиш була не дуже легкою. Для того, щоб потрапити до музею, учні піднялися з теплих ліжок в п’ять годин ранку. Хоч ще і маленькі, але завзяті шестикласники: Рибаков Павло, Яковенко Софія, Дяченко Ілона та Бєлова Віка долаючи труднощі підйому та сон, швидко збиралися на зустріч незвіданому. Під час подорожі учасники експедиції познайомилися з історичним минулим Павлиша, що знаходиться на берегах річки Омельник.

І ось ми на порозі цієї школи. Вже вкотре нас зустрічає у свій вихідний день директор меморіально-педагогічного музею В.О.Сухомлинського Ткаченко З.Ю. і учасники експедиції майже зразу поринають у творчий світ відомого учителя дітей та учителя вчителів. Знайомство з життям та творчістю відомого земляка – педагога викликало захоплення в учнів, їх очі світилися здивування від побаченого.

Є імена, які сяють на тисячі років, одним з яких є В.О Сухомлинський. В наступному році світова громадськість готується до відзначення 100 - річчя від дня народження педагога. І ми, учасники міжрегіонального освітнього проекту, учні школи, яка носить ім’я людини зі світовім іменем - Антона Семеновича Макаренка, не змогли не вшанувати це святе для багатьох людей місце.

Викладаючи українську мову і літературу, В.Сухомлинський став взірцем просвітницької педагогіки. Його, директора крихітної селищної школи, яку закінчувало менше 40 чоловік на рік, обирають членом - кореспондентом Академії педагогічних наук України та СРСР. А до 50-літнього ювілею народному вчителеві присвоюють безпрецедентне у радянській педагогіці звання Героя Соціалістичної Праці. Твори В.Сухомлинського, присвячені теорії і методиці виховання дітей, стають настільними книгами всіх учителів.

Цікаві експозиції, багато наочного матеріалу саме тих років, коли працював великий педагог, моделі, які були виготовлені учнями закладу, фрагменти фільму про роботу Павлишської школи, чарівний голос та глибокі знання директора музею, залишили великий слід в душах наших вихованців, тому що вона, як і великий педагог також «своє серце віддає дітям».

Екскурсія по залах музею, квартирі де жив та працював Василь Олександрович, плавно перейшла до відвідування школи. Не могла залишитися поза увагою і подорож по території самого подвір’я . Оранжерея, гірки з квітів, виноградник, унікальні по своїй формі клумби, чистота, викликали неабияку повагу до всього побаченого, до тих традицій, які роками тут підтримуються.

Завершувалася наша подорож відвідування та покладанням квітів на могилу великого педагога. Закінчувався ще один день подорожі, а все, що ми побачили, почули ще довго залишатиметься перед очима, ще подумки вертатимося в ці місця.

Але головне, що ми вкотре відчули – дітям це подобається, їм це знадобиться в житті. Лише через прекрасне, через побачене, через пережите можна формувати громадянина. «Людина, - любив повторяти В.О.Сухомлинський, народжується на світ не для того, щоб зникнути безвісною пилинкою. Людина народжується, щоб лишити по собі слід вічний». І кожний з нас може стати таким, якщо буде працювати, жити так, як жив педагог педагогів Василь Олександрович Сухомлинський.

Кiлькiсть переглядiв: 152

Коментарi